Výstavba parku si vyžiada sťahovanie siedmich rómskych rodín

05.05.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 5. mája (TASR) - Výstavba priemyselného parku v Medzilaborciach si vyžiada vysťahovanie siedmich rómskych rodín žijúcich v troch domoch na Mierovej ulici.
Rómovia žijú na časti pozemku, o ktorý má záujem český investor. Z troch domov sú iba dva majetkovo vysporiadené. \"V súčasnosti sa danou problematikou zaoberáme. Uvažujeme nad alternatívou výstavby nového obytného domu, zaoberáme sa však aj myšlienkou kúpy bytov pre rómske rodiny, \" uviedol dnes pre TASR primátor Medzilaboriec Ladislav Demko.
Tamojší mestskí poslanci predbežne podporili obidva návrhy. Vyše 40 Rómov sa však z domov na Mierovej ulici sťahovať nechce. Jedna z matiek štyroch detí Iveta Hadiová odsúdila ponúkané lokality na Zámočníckej ulici či na Sídlisku dukelských hrdinov, kde žije sústredene priveľa neprispôsobivých obyvateľov mesta. Podľa primátora sťahovanie rómskych rodín z Mierovej ulice je nevyhnutné a vyžaduje si ho verejný záujem. Výstavbu podniku podporí štát sumou 250 miliónov Sk (7.754.342 eur), čo je zhruba polovica z predpokladanej investície českého investora.
Česká strojárenská firma HOPAX s.r.o. chce v meste investovať zhruba 400 miliónov Sk (12.406.948 eur). V novej prevádzke by tak v prvej etape mala vytvoriť 200 nových pracovných miest. Všetky stavebné povolenia súvisiace s výstavbou priemyselného parku by mala mať medzilaborecká samospráva pripravené do konca októbra.
 

Vyberte región